Els ballets russos, Magrinyà i la "Polka de l’equilibrista"

Aquest cap de setmana (14 i 15 de gener) és la darrera oportunitat per veure l’exposició “Els ballets russos de Diaghilev: quan l’art balla amb la música” al CaixaForum de Barcelona. L’exposició presenta la combinació de música, dansa, figurins i coreògrafs que la companyia de Serguei Diaghilev van impulsar a Europa durant les primeres dècades del segle XX. En un magnífic article publicat en el nº324 de la “Revista Musical Catalana”, Joaquim Noguero reivindica la relació entre els ballets russos i artistes catalans com Pablo Picasso, Josep Maria Sert o el ballarí Joan Magrinyà (1903-1995) –“el més rus de entre tots els dansarins russos” segons el crític de “La Veu de Catalunya” Farran i Mayoral-.

Il·lustració de Grau Sala

L’any 1932 va tenir lloc al Teatre Urquinaona de Barcelona una actuació de Joan Magrinyà en la qual va interpretar la “Polka de l’equilibrista” de Manuel Blancafort. En el seu article, Joaquim Noguero escriu: “Quan el 1932 té lloc la famosa actuació en solitari al Teatre Urquinaona, amb un ressó extraordinari a pesar de presentar-se només amb un pianista, el fet de veure un home sol damunt l’escenari, protagonitzant un recital de dansa, aprofitant el silenci, ballant músiques que només els Ballets Russos i el dalcrozisme après a Catalunya de Joan Llongueres havien ensenyat que es podien dansar, col·laborant amb creadors plàstics importants i, fins i tot –com Nijinski o Lifar-, posant-se sobre puntes, res d’això hauria estat imaginable abans dels Ballets Russos”. I Xavier Montsalvatge, en el pròleg del volum dedicat a Blancafort, dins de la Colecció “Compositors Catalans”, recorda “l’entusiasme que em va despertar la seva Polka de l’equilibrista, que havia escenificat el ballarí Joan Magrinyà amb un graciós figurí de Grau-Sala”. La “Polka de l’equilibrista” és segurament l’obra més coneguda de Blancafort, i forma part del recull “El parc d’atraccions”, sis peces per a piano d’un estil humorístic i irònic. La seva estrena a París l’any 1924, amb la interpretació del pianista Ricard Viñes va constituir el reconeixement internacional de Blancafort com a compositor.

Fragment de la “Polka de L’equilibrista”.
Interpretada per Ricard Viñes (1930). Font: Tritó

La darrera vegada en la que es va ballar aquesta famosa “Polka de l’equilibrista” va ser el 4 de maig de 2004, durant el cicle “Barcelona abans de la guerra: art i cultura al compàs de la música de Blancafort”, organitzada per la Fundació “Manuel Blancafort” i que va tenir lloc a l’auditori de la FNAC-L’Illa. La coreografia va correr a càrrec d’Iván Pérez sota la direcció de Catherine Allard. El cicle va permetre reviure la vitalitat i l’efervescència artística, cultural i social de la Barcelona dels primers anys 30, i va incloure concerts amb interpretació de diverses obres de Blancafort, poesia,dansa i xerrades sobre art, arquitectura, història i societat a càrrec de Daniel Giralt-Miracle, Oriol Bohigas, Eduardo Mendoza i Josep Maria Ainaud de Lasarte.

Consulta la memòria d’activitats del cicle fent click a la imatge

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s