Recordant Maria Canals

Entre els dies 9 i 23 de març tindrà lloc el 58è Concurs Internacional de Música “Maria Canals” de Barcelona. Maria Canals i Cendrós (1914-2010) és una de les figures més importants del panorama musical català del nostre país durant el segle XX. Va iniciar la seva carrera musical com a concertista i l’any 1954 va fundar el concurs de música que porta el seu nom, degà dels concursos de música a Espanya i actualment un dels més prestigiosos d’arreu del món.

maria canals, ricardo viñes, manuel blancafort
Maria Canals, Ricard Viñes i Manuel Blancafort (1942)

Maria Canals i Manuel Blancafort van compartir una relació personal i musical molt intensa. En el programa del concurs d’enguany podem llegir-hi: “Entre l’ampli repertori de Maria Canals van destacar les estrenes d’algunes de les obres més importants dels compositors catalans més importants del segle XX, especialment les de Manuel Blancafort”. La mateixa Maria Canals, en el seu llibre “Una vida dins la música”, assenyala: “…en Blancafort es va convertir en el meu guia i va exercir una influència important en el meu esdevenidor artístic. Jo per la meva banda, de mica en mica, em vaig convertir en la intèrpret més fidel de la seva obra pianística”.


programa de ma estrena omaggio
Programa de mà de l’estrena de “Omagio” (1944)

El primer concert per a piano i orquestra de Manuel Blancafort (“Omaggio”) va ser estrenat el dia 1 de desembre de 1944 per Maria Canals i la Orquestra Municipal de Barcelona dirigida per Eduard Toldrà. En paraules de Blancafort: Acabada la guerra, la meva primera composició, un cop instal·lat a Sarrià, fou el Concert Omaggio […] És l’èxit més espectacular “in situ” que ha obtingut una obra meva”. 

La Fundació “Manuel Blancafort” col·labora amb el concurs Maria Canals, oferint un premi de 1.500 Euros al millor intèrpret de la música de Manuel Blancafort.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s