Blancafort simfònic amb la JONC

La Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC) oferirà durant els propers dies dos concerts que inclouran la obra per a orquestra El rapte de les sabines de Manuel Blancafort. Els concerts tindran lloc el dissabte 14 d’abril al teatre de Lloret de Mar i el dimarts 17 d’abril a l’Auditori de Barcelona. El programa es completa amb dues obres del compositor hongarés Bela Bartok: el Concert per a violí i orquestra núm. 2 i “El mandarí meravellós”.

Programa de mà de “El rapte de les sabines”

El rapte de les sabines va ser escrita l’any 1931 i estrenada el 19 d’octubre de 1932 per l’Orquestra del Patronat, dirigida per el seu fundador, Pau Casals. Els principals diaris es van fer ressó de l’estrena de l’obra. Josep Fontbernat, escrivia a “La Humanitat”: “El Rapte de les Sabines té una música com dirien els francesos a la page, és a dir, que respon perfectament al moment actual. A les pàgines de “El Correo Catalán” s’hi llegeix: “se advierte ya desde los primeros compases de la obra el ansia de novedad que guía al animoso y simpático autor, cuyo temperamento fogoso y tecnicismo, netamente moderno, le hacen asequibles los asuntos de verdadera acometividad”. I per la seva banda, a “El Noticiero” es refereixen a Blancafort en els següents termes: “Uno de nuestros compositores jóvenes más revolucionarios en sus procedimientos técnicos, dotado de un talento nada vulgar y un conocimiento considerable de la orquesta; cabe esperar mucho de este joven maestro”. Del caràcter francés tant propi de l’època també se’n va fer partícep el pianista Joan Gibert Camins, que escrivia a “La Publicitat”: “La música del Rapte no és trascendent, però en canvi, és extraordinàriament dinàmica, d’una gran riquesa rítmica i contrapuntística amb subtils armonies que ens fan pensar en Ravel […] Ens agrada la primera escena del ballet, jocs i dances de les Sabines vora la font, un deliciós rondó de ritmes elegantes i encertats tocs imitatius en els quals intervenen la celesta i  la percussió”.

Fragment de “El rapte de les sabines”.

L’obra pertany a l’època més rupturista del compositor. Blancafort milità durant aquesta època en els avantguardismes estètics i s’alineà amb el postimpressionisme parisenc. Escriu al pentagrama notes entremaliades i plenes de despreocupada ironia. El nét del compositor Xavier Calsamiglia escriu: “Cap a la meitat del Rapte de les sabines, després d’una frase impertinent del fagot, els violoncels inicien una breu paròdia del segon moviment de la cinquena simfonia de Beethoven què engresca a la resta de l’orquestra. Remata la feta  amb un estrident esclat dels metalls. No és d’estranyar que l’obra fós acollida amb un petit escàndol per l’Orquestra del Patronat durant la seva estrena”.

El rapte de les sabines va ser interpretada l’any 1997 per la JONDE (Joven Orquesta Nacional de España) durant el Festival de Torroella de Montgrí, i en ocasió de la celebració del Centenari del naixement del compositor. Es pot veure un video d’aquest concert en el següent enllaç. La partitura del Rapte de les sabines està editada per Boileau.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s