Concert i ball amb pianola a La Garriga

Els propers 20, 21 i 22 de juliol tindran lloc les Jornades Modernistes a La Garriga, organitzades per l’Ajuntament i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Podeu descarregar el programa sencer de les jornades fent clic a la imatge. 

En el marc d’aquestes jornades s’hi inclourà una activitat que inclourà un concert i ball amb pianola, a càrrec de Josep Domènech, i una breu xerrada sobre les pianoles a càrrec de representants de la Fundació “Manuel Blancafort”.

rollos musicales victoria catálogo 1929
Catàleg de rotlles de pianola

Les pianoles estan íntimament lligades a la historia de La Garriga. A principis del S.XX, el pare de Manuel Blancafort, Joan Baptista Blancafort, va fundar-hi la fàbrica de rotlles de pianola “Victòria”, que era coneguda popularment com “La Solfa”. Aquesta va ser la primera fàbrica de rotlles de pianola que va existir al nostre país. Entre els anys 1919 i 1930, la fàbrica va arribar a tenir un catàleg d’unes 4.000 obres i va arribar a exportar rotlles de pianola a diferents països d’Europa, Amèrica i Oceania.

Manuel Blancafort va ser bàsicament autodidacta, i com ell mateix afirmava, va aprendre música traslladant les notes de les partitures als rotlles de la pianola. Blancafort també va deixar escrites interessants reflexions sobre la necessitat de tenir coneixements  musicals per transcriure partitures a rotlles, i també sobre les possibilitats de la pianola per al compositor.

Dibuix Manuel Blancafort Rollos Musicales Victoria
Dibuix de Manuel Blancafort de la fàbrica de rotlles “La Solfa”

L’èxit de les pianoles s’explica perquè van permetre la reproducció massiva de mitjans de reproducció musical, i la possibilitat d’organitzar balls i festes sense la necessitat de contractar músics professionals. L’èxit comercial de les pianoles va ser fulgurant, espectacular i breu.

L’activitat sobre pianoles a La Garriga tindrà lloc aquest dissabte 21 de juliol a les 22:30 hores a la pista de tennis de Can Barbey (Passeig, 5). Més informació a www.visitalagarriga.cat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s