L’Orquestra Simfònica de Sant Cugat interpreta la "Sardana Simfònica" de Blancafort durant el concert de Sant Jordi

El concert forma part dels actes del Tricentenari 2014

El divendres 23 d’abril, l’Orquestra Simfònica de Sant Cugat, dirigida per Josep Ferré, interpretarà el tradicional concert de Sant Jordi, que en aquesta ocasió s’enmarca dins del actes del Tricentenari 1714-2014.


El concert s’iniciarà amb la Simfonia nº 1 sobre motius populars catalans de Josep Ribera i Miró (1839-1921), i a continuació s’interpretarà la “Sardana simfònica” de Manuel Blancafort. A la segona part s’escoltarà l’Allegro gusto del Concert del Nord de Joan Albert Amargós -obra nominada als premis Grammy a la Best Classical Contemporary Composition-. Finalment, s’interpretarà l’obra “Catalunya 1714” de Salvador Brotons que rememora la història recent del poble català. Es pot consultar el programa complet del concert a través del següent enllaç.

La “Sardana simfònica” de Blancafort va ser composada l’any 1949. Segons les notes manuscrites del compositor que es conserven a la partitura original, el títol original de l’obra era “Nova Empuriana” però finalment va ser substituït per el definitiu (“Sardana simfònica”). El mateix compositor la descriu com “una sardana lliure per a gran orquestra que evoca successivament aquestes escenes; Curts: frescor del paisatge al despuntar del dia. Llargs: cant sentimental (el jove mariner veu, de mar estant, la primera donzella empurdanesa a la platja) – Tramuntana: mar moguda i desembarc-.

L’obra (segurament amb el títol original) havia de ser presentada al Concurs Musical Premis Enric Morera del mes de març de 1949, però finalment aquest concurs no va tenir lloc. El mateix Blancafort va escriure a la partitura el següent: “el governador civil de Girona va suspendre el concurs – per catalanista i perill de guerra separatista!!! Ja està bé!!“. L’obra va ser estrenada finalment a Barcelona per l’Orquestra Municipal dirigida per Ricard Lamote de Grignon durant el concert popular del 5 de març de 1961. 

El concert tindrà lloc el divendres 23 d’abril a les 21 hores al Teatre Auditori de Sant Cugat. Més informació i entrades al següent enllaç.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s