"Per començar, sarsuela!", al Teatre Nacional de Catalunya

L’espectacle inaugural de la temporada 2014-15 inclou un fragment de l’obra “La falç al puny” de Manuel Blancafort


El Teatre Nacional de Catalunya inicia la seva temporada 2014-15 amb l’espectacle “Per començar, sarsuela!”, que farà un recorregut d’un segle d’aquest gènere en català. La sarsuela, que es va desenvolupar a mitjans del segle XIX, va gaudir d’una important vitalitat a la vida teatral i musical barcelonina, tot i que durant les darreres dècades pràcticament hagi desaparegut dels escenaris del nostre país.


L’espectacle, una co-producció del Teatre Nacional de Catalunya i l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) amb direcció musical de Wanda Pitrowska, proposa un viatge per alguns dels moments més esplendorosos de la sarsuela catalana. El programa inclou àries, romances, duos i escenes còmiques de sarsueles de Nicolau Manent, Felip Caparrós, Joan Dotras, Ramon Ferrés, Francesc Montserrat Ayarbe, Anton Gordón, Enric Morera, Càndida Pérez, Joaquim Serra, Enric Daniel i Rafael Martínez Valls. El programa tambe inclou un fragment de l’obra “La falç al puny”, amb música de Manuel Blancafort i llibret de Lluís Capdevila i Rafael Homedes.

“La falç al puny” constitueix la única aproximació de Blancafort al món del teatre. L’obra va ser estrenada al Teatre Nou de Barcelona, al barri del Paral·lel, el 13 de febrer de 1931. 

El Teatre Nou l’any 1922. Font: Col·lecció Jordi Barón Rubí

Es tracta d’una sarsuela de marcat to polític, amb un rerefons de lluites entre lliberals i absolutistes, que mostra com un amo que tracta de manera tirànica els segadors que treballen per ell acabarà rebent una lliçó d’ètica que servirà per denunciar les injustícies de la classe propietària envers els seus subordinats.

Al dietari del compositor podem llegir com va néixer l’encàrrec d’aquesta obra: “En Lluís Capdevila posà a les mans del meu pare el llibret de la possible sarsuela catalana i assegurà que guanyaríem molts diners. Passàvem per una època econòmicament penosa i el meu pare es va deixar convèncer. Va imposar-me el deure d’ajudar-lo a sortir de l’encallada econòmica i de posar mans a l’obra. Cada dia em feia ensenyar el que havia composat. I vaig anar fent amb el pensament posat a la taquilla del Teatre Nou, que estava naufragant”.

L’obra es va presentar en un context popular i nacionalista, i en el marc d’una nova represa del teatre líric català. Malgrat això, “La falç al puny” no tingué èxit, tot i gaudir de 21 representacions i d’una retransmissió radiofònica a Unión Ràdio.  El mateix dietari de Blancafort recull una de les anècdotes de l’estrena: “El dia de l’estrena, el meu pare entrà a la llotja i fou aplaudit amb entusiasme. El públic amb confongué amb Francesc Macià. Aleshores un senyal de cornetí i una veu aclarí que no era el president a qui aplaudien sinó el pare del compositor Blancafort. Aclarit això, altre cop ratxa d’aplaudiments i el meu pare hagué d’alçar-se i saludar”.

“Per començar, sarsuela!” es representarà entre els dies 2 i 5 d’octubre a la Sala Gran del TNC. L’espectacle té un caràcter benèfic i la totalitat de la recaudació anirà destinada a projectes socials. Més informació i venda d’entrades a la web http://www.tnc.cat/ca/sarsuela

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s