"Himnes a la nit", als "Concerts de tardor" del Monegal

El concert-espectacle inclourà un Nocturn de Manuel Blancafort


Des de finals del segle XVIII, el Romanticisme va fer de la música nocturna una via de fugida de la realitat. Durant més de dos-cents anys, poetes joves com Novalis, músics com Schubert o Chopin, pintors com Friedrich i Turner, incloent-hi pensadors com Schopenhauer i Nietzsche, van atansar-s’hi en clau mística i idealista a partir d’ecos o amb impulsos sovint caòtics que vorejaven el silenci. Va sorgir una nova forma, el Nocturn, batejada així a partir dels 18 nocturns de John Field que emprava la textura basada en una melodia lírica acompanyada per acords partits, tocats amb pedal per tal de superposar-hi harmonies. Aquest camp va perviure fins a Satie, Fauré, Britten, la història de la música en els segles XIX i XX és, en gran mesura, la història de la música que aspiren a recrear la nit des d’on tot ve: música nocturn. 

L’espectacle-concert que tindrà lloc a l’Hotel Monegal de Sant Llorenç de Morunys és un recorregut per la forma Nocturn a través de nou compositors des del seu origen, a partir de John Field fins als nostre dies. El fil conductor conceptual és la lectura del poema “Els Himnes a la Nit” del poeta romàntic alemany, Novalis. La idea de la “Nit” com a moment de transició, de mirada cap a l’interior d’un mateix, de mort de la vida diürna, que en contraposició és entesa com a projecció cap a l’exterior. La Nit que es manifesta com a lloc on l’ànima s’expressa lliurement i sense més mascares, profunda i despullada d’allò que no “és”, pletòrica de tot allò que és més inefable e íntim. 

Sira Hernández
La pianista Sira Hernández

El concert inclourà nocturns de J. Field, F. Chopin, F. Liszt, A. Borodin,   P. Tchaikovsky, G. Fauré, C. Debussy, E. Satie, A. Scriabin, M. Blancafort, B. Britten i Ll. Balsach. La interpretació anirà a càrrec de la pianista Sira Hernández, que va enregistrar recentment un CD de Nocturns amb La Mà de Guido.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s