En record de Sofia Puche: 100 anys del seu naixement

El 10 de maig de 1916, avui fa cent anys, va nèixer a Barcelona la pianista i pedagoga Sofia Puche. La Fundació Manuel Blancafort vol recordar el seu llegat amb aquesta nota i amb un text escrit per la seva filla Sílvia Mendlewicz Puche.

Sofia Puche ha estat un dels puntals més sòlids de la tradició pianística catalana. Va començar els anys 40 una carrera com a concertista molt prometedora i amb grans èxits internacionals. Però, com va assenyalar Anna Maria Dávila a la Revista Musical Catalana, “un dia la Sofia va haver de triar entre la vida artística i la vida familiar, i va optar per aquesta última. El concertisme internacional va perdre, potser, una gran figura, però Catalunya va guanyar una gran mestra, la tasca pedagògica de la qual s’estén a diverses generacions d’artistes”.

LP_Musica pianistica catalana_Sofia Puche

Hi ha un aspecte que no ha estat tan reconegut i del qual caldria fer esment: la seva tasca per a la difusió de la música catalana i en particular de la música de Manuel Blancafort. L’any 1930, Ricardo Viñes va enregistrar a Paris “L’orgue dels cavallets” i “La polka de l’equilibrista” del Parc d’atraccions. Caldria esperar fins a 1964 per al primer enregistrament comercial en un disc de vinil: en el disc Música pianística catalana, editat per Vergara, Sofía Puche interpretava obres de Millet, Zamacois, Mompou i Blancafort. Posteriorment va enregistrar el disc Homenatge (Foc Nou 1986) amb obres de Mompou i la versió completa del Parc d’Atraccions de Blancafort. Aquests dos discs de vinil son els únics enregistraments comercials que va poder veure i sentir Manuel Blancafort.

LP_cants intims_Sofia PuchePoc més tard enregistra el disc Cants Íntims (Foc Nou 1989) on, a més de l’obra que dóna títol al disc, s’inclou el Nocturn nº 4 en mi i les Notes d’antany. L’any 1996 Audiovisuals Sarrià presenta en format CD una nova versió completa del Parc d’atraccions (1996). Una bona colecció de primers enregistraments mondials de l’obra de Blancafort.

Al seu paper pioner com a intérpret de Blancafort cal afegir també la seva inmensa capacitat mobilitzadora i emprenadora per a divulgar la seva obra. L’any 1997 va ser vocal del Comité d’Honor per al centenari del naixement de Manuel Blancafort i va tenir un paper molt actiu en la concepció i organització de gran part dels esdeveniments que van tenir lloc.

La Sofia ha marxat, però el seu llegat ens fa sentir inmensament rics.

Accedeix al text escrit per Sofia Mendlewicz Puche en català Article Sofia Puche_cat

Accede al texto escrito por Sofía Mendlewicz Puche en castellano Artículo Sofía Puche_cast

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s