Com es va gestar la “Cantata Virgo Maria” de Manuel Blancafort

Una obra antològica de la música catalana

L’any 1955 Manuel Blancafort era un compositor madur. Tenia gairebé 60 anys i una destacada producció musical que havia anat evolucionat des de la frescor impressionista de les seves primeres composicions fins l’assoliment d’obres més complexes i ambicioses. La vida li havia donat moments difícils però també estones de joia. Tenia 11 fills i, malgrat les dificultats, havia pogut construir una sòlida carrera musical que rebia nombrosos reconeixements.

CantataVirgoMaria_Portada_Partitura_Manuscrita

Blancafort feia anys que tenia el desig de fer una obra d’esperit religiós. En paraules seves “Havia de ser una obra de major extensió que cap altre meva: havia de compondre un càntic de lloança i acció de gràcies de Déu pel do de la música. Era condició indispensable d’emprar veus humanes”.

També el context de l’època convidava a la creació d’una obra d’aquestes característiques. Als anys seixanta es promouen els canvis del Concili Vaticà II, tot intentant dinamitzar i acostar la producció artística a la religiositat.

Però malgrat el seu desig, Blancafort no trobava un text sobre el qual construir un discurs musical. Fins que un dia el problema se li presentà resolt: seria una tria dels oficis divins (en llatí) corresponents a les principals festes marianes. Són sis estampes estretament lligades però molt contrastades, que evoquen situacions tan diverses com la poesia del diàleg entre Gabriel i Maria; l’alegria de Betlem; la intensitat dolorosa del Calvari i l’exultació triomfal de l’Assumpció. A manera d’intermedi hi hauria una evocació de la fugida a Egipte a través del desert.

Pel que fa a la música, no era possible recórrer a un disseny melòdic que anés reapareixent, amb un leitmotiv cíclic. Però era necessària assegurar la unitat del conjunt d’una obra d’extensió i temàtica tan considerable. Finalment, l’homogeneïtat es va aconseguir gràcies a unes línies generals que lliguessin, calculant minuciosament la durada i la dinàmica de cada fragment i situant de manera adequada al text el moments de màxima tensió del discurs musical.

El valor de la Cantata Virgo Maria de Manuel Blancafort encara és més gran tenint en compte que l’escassa la música de caràcter religiós entre els compositors de la generació de Blancafort i Mompou.

L’estrena d’aquesta obra , qualificada d’ “antològica” en la premsa de l’època, va representar segons l’estudiós i crític musical Manual Valls “una fita fonamental en la història de la nostra música”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s