La serena meditació musical de la “Cantata Virgo Maria”

“Es una obra genuïnament catalana, amb reminiscències del cant gregorià i un admirable llenguatge harmònic”

D’aquesta manera qualifica Antoni Ros Marbà la Cantata Virgo Maria de Manuel Blancafort que el proper dijous tornarà a interpretar-se al Palau de la Música, 48 anys de la seva estrena en aquesta mateixa sala.

La Cantata té una durada de gairebé una hora i va ser escrita per un gran cor i una gran orquestra que compta amb arpa, piano, celesta i percussió. Tot i que estava composada per a cor i orquestra, sense solistes, l’estrena de l’obra el 8 de març de 1968 va comptar amb les veus de la soprano Sònia Albadalejo i el tenor Gaietà Renom.

Fent click a la icona següent es pot escoltar un fragment de l’assaig general de la Cantata Virgo Maria. El mestre Lluís M. Millet dirigeix l’orquestra Ciutat de Barcelona i l’Orfeò Catala al Palau de la Música, poc abans de la seva estrena l’any 1968 (Font: Arxiu de la Fundació Manuel Blancafort)

 

La versió que escoltarem el proper 7 de juliol recupera la composició original de Blancafort, afegint algunes de les indicacions per eliminar alguns compassos que el propi autor va incloure en posteriors revisions.

Però l’orquestra no és solament un suport harmònic sinó que adquireix un valor narratiu propi durant tota la partitura. El resultat és una obra intemporal i clàssica, intensament expressiva, “orgull del nostre patrimoni musical” com la va qualificar el mestre Lluís Mª Millet amb motiu de la seva estrena.

pagina partitura manuscrita Cantata Virgo Maria

Pàgina de la partitura manuscrita de la “Cantata Virgo Maria” de Manuel Blancafort

 

Malgrat que és una obra de caràcter religiós i pertany a l’època de més transcendència creativa de Blancafort, poden trobar-se alguns del trets característics de la seva música: riquesa i lluminositat, molt acurada en els detalls i harmònica en la seva escriptura, però que no defuig moments d’excitació i de força expressiva.

Quan es va estrenar la Cantata Virgo Maria, Blancafort comptava amb una considerable producció musical: obres de gran format musical, amb dos concerts per a piano i orquestra, una simfonia, dos quartets de corda, així com altres composicions orquestrals i nombroses cançons per a veu solista acompanyada de piano o de petits conjunts instrumentals.

A banda de les peces i composicions per a piano de la seva joventut, influenciada per l’impressionisme francès, aquest brillant itinerari musical està composat per Sonatina Antiga (1929), dos nocturns i El rapte de les sabines (1931), els concerts per a piano i orquestra (1944-45); dos quartets de corda (1948-1950), la Simfonia en mi (1950) o la Rapsòdia catalana per a violoncel i orquestra (1953) que culmina amb la serena meditació de la Cantata Virgo Maria.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s