Exposició a La Garriga sobre la fàbrica de rotlles de pianola “Victòria”

Divendres 28 d’abril s’inaugura l’exposició “Els rotlles de pianola Victòria: Història estel·lar d’una indústria fugaç”.
L’exposició representa una oportunitat única de contemplar fotografies inèdites sobre la fàbrica, i pintures del compositor Manuel Blancafort.
Dissabte 29 d’abril, el musicòleg Jordi Roquer impartirà la conferència “La Solfa des de dins: Els secrets del paper perforat per Victòria”.

Divendres 28 d’abril s’inaugura a la Fundació Maurí de La Garriga exposició de fotografies sobre la fàbrica de rotlles de pianola “Victòria”. Aquesta indústria, coneguda popularment com “La Solfa” va ser fundada l’any 1905 per Joan Baptista Blancafort, pare del compositor Manuel Blancafort. La fàbrica, pionera al nostre país, va gaudir durant 25 anys d’una vitalitat extraordinària, que la duria a exportar rotlles de pianola a diversos països d’Europa i Amèrica.

cartell pianoles

Manuel Blancafort deu gran part de la seva formació musical al fet de treballar en aquesta fàbrica des de l’adolescència i al llarg de quinze anys. A través de l’anàlisi de les partitures que havia de transcriure als rotlles, Blancafort va adquirir una formació musical autodidacta que, a més, li va permetre conèixer de primera mà algunes de les composicions i músics més  de l’època.

D’altra banda, el dissabte 29 d’abril a les 18:30 h el musicòleg de la Universitat Autònoma de Barcelona Jordi Roquer, impartirà la conferència “La Solfa des de dins: Els secrets del paper perforat per Victòria”.

L’exposició, que repassa la història de La Solfa fins a la seva desaparició als voltants de 1930, representa una oportunitat única de contemplar fotografies inèdites i de gran qualitat sobre la fàbrica, La Garriga i el compositor Manuel Blancafort durant el primer terç del segle XX. La mostra es prolongarà fins el 31 de maig, i es completa amb algunes pintures que Blancafort va realitzar sobre paisatges i indrets d’aquesta població del Vallès Oriental.

Inauguració de l’exposició: Divendres 28 d’abril a les 19:30 hores

Lloc: Fundació Maurí (mapa). C/ Cardedeu, 17. La Garriga.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s