Josep Maria Colom: “La música de Blancafort i de Mompou té afinitats amb la de Chopin”

Dins del 6è Cicle de Música Catalana de l’Associació Joan Manén, el passat 4 de maig el pianista Josep Colom va oferir un concert amb obres de Mompou, Blancafort i Chopin. Arrel d’aquest concert, la Fundació Manuel Blancafort va tenir ocasió de conversar breument amb aquest pianista català.

Josep Maria Colom, durant el concert del passat 4 de maig al Casal del Metge (Fotografia: Josep Maria Rebés @JMRebes)

Per què l’elecció d’aquests autors en el programa del concert?

Tenia clar que volia tocar Mompou i llavors se’m va acudir que Blancafort seria una bona alternativa per acompanyar-lo. Blancafort i Mompou eren d’una edat i estètica molt semblant, eren molt amics, i tots dos tenen afinitats amb la música de Chopin, i en el cas de Mompou aquesta influència era ben reconeguda.

De l’àmplia obra de Blancafort, per què vas escollir els nocturns?

Vaig parlar amb l’Antoni Besses perquè em recomanés alguna obra de Blancafort. I em va parlar dels seus nocturns. I efectivament són més afins a la meva sensibilitat.

Blancafort té una formació autodidacta: va aprendre música treballant a la fàbrica de rotlles de pianola que el seu pare tenia a La Garriga. Aixó es nota en les seves composicions?

Crec que el fet d’haver treballat a la fàbrica de rotlles de pianola et dóna un coneixement geomètric de la música, més exacte inclús que la partitura.

¿Quines diferències trobes entre la música de Blancafort i Mompou?

La de Blancafort és una música intimista, lírica, molt cordial, amb un gran refinament harmònic. Hi ha més equilibri entre el cor i el cap. La seva obra és com més estructurada, es nota que està més construida. Mompou, en canvi, era tot cor. Ell mateix ho deia: que la música no la composava, la trobava.

Com valores la tasca que està fent l’Associació Joan Manén?

És una tasca molt important. Fonamental. Hi ha molta música d’autors catalans mig oblidada interessant de ser interpretada i que cal recuperar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s