Estrena i reestrena de la Cantata Virgo Maria (1968-2016)

La Cantata Virgo Maria de Manuel Blancafort es va estrenar el divendres 8 de març de 1968 al Palau de la Música. Va tornar a ser interpretada una segona vegada dos dies després, el diumenge, en sessió de tarda.

Estrena Cantata Virgo Maria

Manuel Blancafort, al costat del mestre Lluís M. Millet rebent els aplaudiments del Palau de la Música durant l’estrena de la “Cantata Virgo Maria” (Font: Arxiu de la Fundació Manuel Blancafort)

L’estrena d’aquesta obra va estar rodejada de diverses vicissituds. Blancafort va escriure els textos de la Cantata en llatí. Però quan va sorgir l’oportunitat de presentar-se al concurs que organitzava l’Orfeó Català, una de les condicions era que el text havia de ser en català. No deixa de ser una circumstància curiosa en el règim franquista imperant aleshores, tot i que aquest havia relaxat notablement a finals dels seixanta la seva persecució al català.

La forçada traducció no va ser ben rebuda però pel compositor, ja que considerava que la “música estava feta i adequada al text llatí”. Malgrat aquest contratemps, ell mateix es va encarregar de la versió catalana.

El programa de l’estrena era eminentment religiós-. A més de la Cantata, l’Orquestra Ciutat de Barcelona i el Cor de l’Orfeó Català, dirigits per Lluís Maria Millet, van interpretar les Cantates 161, 56 y 140 i dos corals de La Passió segons sant Mateu de Johann Sebastian Bach. En el cas de les obres de Bach, es va comptar amb el baríton anglès Benjamin Luxon, mentre que en la composició de Blancafort van intervenir les veus solistes de Sònia Albadalejo i Gaietà Renom.

Fragment_Cantata Virgo Maria _ Manuel Valls

“Expectació davant l’estrena de Verge Maria de M. Blancafort.” (Manuel Valls, 1968).          Fés click en aquest ENLLAÇ per llegir el text complet.

La crònica que va fer Xavier Monsalvatge a La Vanguardia després de l’estrena parla de que “la naturalesa de les obres, especialment la del nostre compositor, va obligar els cantaires a un esforç ímprobe d’adaptació”. I segueix: “la partitura de Blancafort és per al cor, que canta en el decurs de gairebé tota la composició, molt més difícil del que es pot desprendre de la claredat i simplicitat de l’escriptura”.

Una complexitat que ha reconegut Antoni Ros-Marbà, encarregat de dirigir la reestrena de la Cantata després de 48 anys: “És una obra molt difícil. Hem necessitat dos mesos d’assajos”.

La Cantata Verge Maria havia guanyat tres anys abans el primer premi del Concurs Musical de l’Orfeó Català, convocat al 1963, un concurs del que, per cert, sembla que només es va celebrar una edició, la que va guanyar Blancafort, i on es van presentar un total de nou obres. El jurat va ser integrat per Joan Massià, Frederic Mompou, Rafael Subirachs, Xavier Monsalvatge i Lluís Maria Millet.

Demà, al Palau tornarà a escoltar-se aquesta brillant mostra del nostre patrimoni musical, això sí, en la seva versió original en llatí i sense veus solistes. Tal i com va voler el mestre Blancafort.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s